Effe over Mayonaise. Mayo. Oftewel de ‘met’ bij patatje-met. Bestel je in een friettent een patatje-met verwacht je toch echt dat je er mayo bij krijgt en niet mosterd, ketchup of iets anders. Het blijkt (zie reportage KVW) dat ‘met’ dus meestal ‘iets anders’ is. Zo-goed-als alle snackbars geven jou als ‘met’ een frietsaus bij je friet. Dat is dus zeker geen mayonaise. Mayonaise mag pas zo heten als het uit 70% olie bestaat, de frietsaus formule is niet vastgelegd en dus kan dat van alles zijn, tot zelfs wel 85% water. Terwijl je toch voor de ‘met’ vaak wel 50 cent extra betaald, duur water dus…
Het punt is dus op de eerste plaats dat je voorgelogen wordt. Je vraagt om A, ze zeggen A te geven maar ze geven je stiekem B. Dat is toch op z’n minst niet sjiek te noemen. Nu dan even over B, de frietsaus of fritessaus die ze je geven. 60 tot 85 % water en nauwelijks olie, zetmeel en een bindmiddel. Een biologisch bindmiddel, Xanthaangom genaamd, dit wordt uitgescheiden door bacteriën om water te binden. Yak! Voor vegetariërs trouwens al helemaal niet handig…
Kijk zo ziet Xanthaangom er uit, in ’n lab nadat ze alcohol hebben toegevoegd aan een oplossing van de bacteriën en hun uitscheidingsproduct, eet smakelijk…:
Recept en bereiding
Zelf mayonaise maken
Ik eet dus nooit meer mayo uit ’n potje en al helemaal nooit meer frietsaus en dus ook geen patatje-met. Mayo maak je gewoon zelf. Want mayonaise maken is super simpel en binnen nog geen 5 minuutjes gemaakt! Dit heb je nodig:
- 300 ml zonnebloem olie
- 2 eidooiers
- theelepel mosterd (zonder pitjes)
- zout en witte peper
- citroen en/of witte azijn
- Mengkom en staafmixer
Ik gebruik de smalle mixbeker die bij de staafmixer hoort. Ik kluts er 2 eierdooiers in (geen ei-wit), schep er 1 theelepel mosterd bij, beetje zout, beetje peper en een scheutje azijn. Staafmixer erop en 2x 1 seconde even aan. Neem de mixer in de linker hand en pak rechts de oliefles. Met de mixer aan giet je heel langsaam de rest van de olie erbij, echt heel langsaam gieten. Voor de ‘oempf’ knijp ik er nog wat citroensap over, nog effe mixer aan en e voila: de mayo is klaar.
Ik doe de mayo dan in een wekpotje die ik in de koelkast bewaar. Je weet dan wat je eet, dat ’t klopt, zoals het bedoeld was ooit. En ’t blijft zeker wel 6 dagen goed. En niet te vergeten: zooooo lekker dat je je vingers erin blijft dopen!
Laat een reactie achter