Oscar

  • home
  • Projecten
    • Projecten
      • Acht kastlades
      • Bartafel
      • Keukentafel
      • Tool Carrier – Craftsman-Style
    • Werkplaats
      • Workbench
    • Eigen huis
      • Houtschuurtje
      • Pedestal
      • Trap
  • Portfolio
Je bent hier: Home / Food / Liegen dat ’t gedrukt staat

Liegen dat ’t gedrukt staat

10 februari 2015 By Oscar Reageer

Een conclusie die ik de laatste tijd wel heb kunnen trekken is dat etiketten en verpakkingen standaard, allemaal, pathologisch, niet de waarheid vertellen. In Nederland zet je op je verpakking termen waarmee je de waarde van het product kunt verhogen, de “toegevoegde waarde” heet dat. Zet het woordje ‘ambachtelijk’ op de verpakking en je kunt zomaar voor het zelfde product (wat gewoon van de lopendeband af rolt) een volle euro meer vragen. Of neem het woordje ‘ecologisch’ op wc-papier, met een beetje woordengegoochel kun je dat gewoon vermelden ook al is het product het niet. Leugens dus, en dat allemaal zodat je met al je goede bedoelingen hun foute product toch uit ‘t schap mee naar huis neemt.

Massaal wordt het gedaan, echt overal op, en omdat ik weet dat er massaal gelogen wordt vertrouw ik er dus geen-een meer. Liegen is te lucratef, het brengt geld in ’t laadje als innoveren te duur is. En… het mag, maar het kan nog erger…

5013Een hele tijd geleden had je grijs-bruin wc-papier, ‘recycled’ stond daarop met van die pijltjes in ’n driehoek. Na de landelijke bewustwording over het kappen van bossen voor de fabricage van papier bestaat er géén wc-papier meer dat niet recycled is. Er wordt géén wc-papier meer gemaakt van maagdelijke houtvezels. Dus de term ‘recycled’ heeft daarmee z’n toegevoegde waarde verloren. Je zet op rundvlees ook niet “van koeien”, duh. De consument heeft dat blijkbaar dus ook door. Maar, wat op z’n minst toch wel vreemd is te noemen, na ’t verdwijnen van ‘recycled’ op de verpakkingen zijn ook de grijs-bruine rollen verdwenen. Huh? Ze zouden nu dan toch allemaal grijs-bruin moeten zijn? Helaas, alles in het schap ziet er maagdelijk wit uit.

Het is onmogelijk spierwit papier te maken uit recyceld papier. Dat wordt automatisch op z’n minst grauw dus mag je er grif vanuit gaan dat het allemaal gebleekt wordt. Met bleekmiddel dus, oftewel: chloride.

Een nieuwe poging om dat wc-papiertje toch een toegevoegde waarde mee te geven is tegenwoordig het woordje ‘eco’, ‘bio’, ‘ecologisch’ of ‘milieubewust’. Nou hebben de supermarkten het zelfs gepresteerd om hagelwit wc-papier ‘een ecologisch verantwoorde keuze’ te noemen (zie uitzending KVW). Ecologisch staat ervoor dat iets niet belastend voor het milieu geproduceerd is. Terwijl: wit papier = chloor gebleekt = zwaar milieu belastend. Het ergste is “het mag blijkbaar allemaal maar”… Waar zijn nou die grauwe wc-rollen, ongebleekt, ongefilterd, met verschillende kleurstukjes, patchwork-achtig gebleven? Want die wil ik! De prijs ervoor kan dan met meer dan de helft omlaag. Dus geen 40 cent per rol maar 18 cent per rol, want het is ’n gerecycled afvalproduct waar geen chemie bij van te pas hoeft te komen… Maarja, dat willen de grootgrutters niet want wc-papier is het best verkopende product in Nederland, want iedereen heeft het dagelijks nodig en zal ongeacht de prijs het toch mee blijven nemen, er is niet echt ’n alternatief.

We zijn er nog niet. In Duitsland, onze buurtjes, was, en is nogsteeds, een product dat gerecycled of eco is goedkoper! Altijd zo geweest! In Nederland pakken ze je op je gemoedsrust, want je kiest bewust, voor die producten die goed voor ons milieu zijn. De supermarkten weet dat wij daar graag een paar centen meer voor neertellen en dus lukt het ze die producten juist duurder in het schap te zetten. Dat eco producten vaak goedkoper in de productie zijn daar moeten we het dan even niet over hebben. Dat is het zelfde dat de Duitse overheid zonne-energie grootschalig promoot en subsidieerd terwijl in Nederland betaal je er zelfs meer voor dan de productiekosten. De Nederlandse overheid staat aan de kant van de bedrijven, aan de kant van ’t geld, en niet aan de kant van z’n burgers. Hoeveel bewijs moeten we daarvoor nog aanleveren?

Of, is misschien de Nederlandse overheid niet opgewassen tegen de hotshots van de grote bedrijven? Zwichten ze voor ’t geld? Of hebben ze regels dusdanig aangepast zodat slechtwillende bedrijven zich konden vestigen in Nederland?

Ik ben bang dat ze er niet tegen op gewassen zijn… De “slimste jongetjes uit de klas” gaan al jaren niet meer de politiek in. Die gaan in ’t bedrijfsleven natuurlijk, want daar is pas echt geld te verdienen! Het restmateriaal dat uiteindelijk in de politiek belandt doet dat met dezelfde motivatie als iemand die bij de gemeente gaat werken. Je moet soliciteren en als je alle prutbaantjes hebt afgewezen neem je uiteindelijk maar dat gemeentebaantje. Een gegevenmoment zit je ongemotiveerd, op ’n wat hogere plek in het gebouw, met een snelle jongen in ’n strakgesneden pak voor je die ’n papierbedrijf midden in je bos wil beginnen. De financiering is al rond, de bankvertegenwoordiger zit er ook zwetend bij, met daarnaast zit ‘n knaap in een wollen trui ,met ’n blauw oog, van het milieucomitee. Knappe jongen als jij dat dan weet tegen te houden… Zucht.

Gerelateerd

Categorie: Food Tags: ecologisch, goedkoop, kvw, liegen, managers, nederlanders, papier, politiek, recycle, supermarkt

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oscar Unplugged woodworking

posts

  • Lintzaag gekocht!
  • Houtschuurtje – 2
  • Tool Carrier – Craftsman-Style
  • Pedestal
  • Acht kastlades
  • Houtschuurtje
  • Workbench – update 7
  • Bartafel – 2
  • Bartafel – 1
  • Trap – 4

Abonneren

A word form John Brown

Mission Statement

Mijn carrière heeft al heel wat bochten gemaakt en ik heb daarin afslagen genomen die gebaseerd … lees meer...

Biografie Oscar Visser

BEZOEKADRES:
Opperdonkseweg 1
5973NC Lottum

nulzes: 06 8108 8053
email: info@oscar.nl

OPENINGSTIJDEN:
maandag t/m vrijdag
van 09:00 t/m 17:00 uur

alleen op afspraak

Doorzoek het archief

©2015-2019 by Oscar Visser – All rights reserved