Oscar

  • home
  • Projecten
    • Projecten
      • Acht kastlades
      • Bartafel
      • Conferentietafel
      • Keukentafel
      • Tool Carrier
    • Werkplaats
      • Workbench
    • Eigen huis
      • houtschuurtje
      • Pedestal
      • Trap
  • Portfolio
Je bent hier: Home / Food / Zelf lasagna maken

Zelf lasagna maken

19 februari 2015 By Oscar Reageer

Recept en bereiding

Ik had ’t al een tijdtje op m’n verlanglijstje staan en vorige week was ’t zover, ik heb zelf ’n traditionele lasagna gemaakt, met bolognese saus en zelfgemaakte bechamelsaus (dat is die witte snottige saus die op de meeste lasagna’s zit). In de serie Italiaanse gerechten begin ik altijd met het traditionele recept, en dan die eerst goed onder de knie zien te krijgen voordat ik andere variaties ga uitproberen. En eerlijk is eerlijk, ’t was best veel werk en, ook eerlijk is eerlijk, hij was ge-wel-dig lekker! Het hele gezin heeft zitten smullen. Jammie.

Lasagna maken kun je opdelen in 4 onderdelen. Het kan ook in 3 delen als je de eerste 2 samenvoegd in 1 sauspan maar het nadeel is dat je groente dan minder te sturen is. De 4 delen:

  1. tomaten-gehakt saus (alla Bolognese)
  2. groentemix
  3. bechamelsaus
  4. deegvellen

Hieronder de ingrediënten en bereiding per onderdeel. Ik ga uit van 4 goede eters en, zo was ’t bij ons, bleef er nog wel wat over, oftewel er hadden ook wel 5 mensen van kunnen eten.

1 – Tomaten-gehakt saus

Oftewel de bolognesesaus. Lees hier hoe ik ’n traditionele bolognesesaus maak. Voor lasagna is het toch net wat anders. Er gaat bijvoorbeeld geen basilicum in. Ingrediënten:

  • 500 gram halfomhalf gehakt
  • 1 flinke ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 verse rode chillipeper
  • 6 tomaten (uit blik mag ook – 2 blikjes dan)
  • 1 flinke winterwortel
  • ½ courgette
  • 1 flinke scheut rode wijn
  • olie, zout, peper, en als smaakmaker salie (gedroogde salieblaadjes)

Olie in de pan, gesnipperd uitje erbij, even aanglazen. Doe het gehalkt erbij en roer deze helemaal los, doe ’n beetje zout en peper naar smaak erbij. Snij de winterwortel en de halve courgette in kleine 5 mm blokjes en voeg bij ’t gehakt. Snij de tomaten klein en pureer deze met ’n staafmixer en giet het sap in de pan, samen met een stevige scheut rodewijn. Snij de cillipeper in kleine snippers en doe deze in de pan. Bestrooi de saus met ’n degelijke hoeveelheid salie. Lekker lang op laten staan met de deksel op kieren zodat de saus wat indikt. Het mag best wat blijven pruttelen. Ik zet deze pan altijd op de houtkachel – wel regelmatig blijven roeren.

2 – De groentemix

Deze mix gebruiken als toplaag van de lasagna en geeft de lasagna een lekkere extra bite. Qua voorbereiding heb ik hier ietwat gesmokkeld door een grote zak voorgesneden Italiaanse groente te kopen. Beetje tegen mijn principes hoor, maar het kon even niet anders omdat de losse ingrediënten niet allemaal meer vers voorhanden waren. Maar dat gaat dus ook wel. Zo’n kant-en-klare mix maakt ook dat je meer variatie hebt omdat je anders heel veel groentes moet kopen die je dan niet volledig gebruikt. In zo’n zak zitten oa: prei, broccoli, rode ui, wortel, courgette, rode en groene paprika. Deze laatste mag er wat meer in dus ik heb zelf nog 1 verse rode en 1 verse groene paprika er doorheen gesnipperd, tesamen met de andere helf van de courgette en verse 2 tomaten. Kortom:

  • zak voorgesneden Italiaanse groentes
  • ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode en 1 groene paprika
  • 2 verse tomaten
  • ½ courgette
  • olie, beetje zout en stevig wat salie en rozemarijn

Doe ’n minimale hoeveelheid olie in de pan, de uien erbij, even laten fruiten, doe dan de zak groentes er in samen met de knoflook. paprika’s en de courgette in kleine blokjes snijden en erbij doen. Strooi de Salieblaadjes er over, snufje zout. Laat dit pannetje even gaarkoken, niet te lang, anders wordt ’t snot, ’n beetje crunch mogen ze wel hebben, ze gaan toch ook nog 40 minuten de oven in.

3 – Bechamelsaus

Dit schrok mij wat af vooraf maar is erg eenvoudig en echt super lekker.

  • 50 gram boter
  • 60 gram meel (ik heb dubbel-nul meel gebruikt)
  • 0,6 liter volle melk
  • beetje vers geraspte nootmuskaat
  • witte peper en zout
  • wat geraspte kaas

Pak ’n klein pannetje en smelt de boter. Draai ’t vuur iets terug. Doe ’t meel bij de gesmolte boter en roer met ’n houten lepel tot het een gele wat vastere brei wordt. Laat dit niet aanbranden maar wel zeker 2 minuten doorgaren onder continue roeren. De meel moet gaar zijn anders wordt de saus niks. Wat je nu in de pan hebt heet trouwens in kokstermen ‘roux’. Als de roux ’n wat zanderige uitstraling krijgt is ie klaar. Voeg nu langsaam de melk toe onder continue roeren met een garde. Roer door totdat er ’n gladde saus ontstaat. Is ie wat te dik doe er dan wat meer melk bij. Laat dit ’n paar minuutjes pruttelen op ’n niet te hoog vuur. Blijf roeren! Rasp er wat nootmuskaat overheen en doe er wat zout en witte peper bij. Bij lasagna moet zo-ie-zo kaas dus als toetje doen we er wat geraspte kaas bij (kan gewoon belegen kaas zijn trouwens). E voila. Ruik dat! Heerlijk.

4 – De deegvellen

Vocht is in dit gerecht een beetje je vijand. Alle voorgaande onderdelen hebben zo-ie-zo behoorlijk wat vocht in zich dus het is wel wat jongleren om ervoor te zorgen dat het straks toch een stevige lasagna wordt en geen smurrie. Deze stap is opzich simpel te vervangen door kant-en-klare lasagna vellen te kopen maar, uiteraard, zelf maken is lekkerder en het stelt ook niet zo heelveel voor… Dit heb je nodig:

  • 600 gram grano dura meel
  • 5 eieren
  • snufje zout
  • 6 eetlepels olijfolie

Maak ’n hoopje meel met een kuiltje, mix het zout onder je meel, kluts de eieren in ’t kuiltje en ook de helft van de olie en hou de overige olijfolie paraat. Lekker met de hand alles door elkaar mixen en flink kneden. Het moet een ferme redelijk harde bal deeg worden dus we doen er geen water bij. Voor de elasticiteit gaat de olie erbij. Voeg meer olie toe als ’t deeg te droog blijft. Stevig doorkneden plusminus 5 minuten. Als je een mooie bal hebt wikkel je deze in huishoudfolie en even ’n halfuurtje laten rusten.

Rol ’n deegballetje ter grootte van ’n golfbal uit tot ongeveer 2 mm dik totdat al het deeg op is. Leg deze deegplaatjes op elkaar met wat stuifmeel er tussen.

5 – Het samenstellen van de lasagna

Nu komt het magische moment: alles bij elkaar brengen tot ’n mooie lasagna! Neem ’n flinke overschaal en vet deze volledig in met bakboter. Bedek de bodem met je deegvellen. Dit zal niet in 1x passend zijn maar je kunt ze makkelijk scheuren en ’n beetje over elkaar maakt ook niet uit. Smeer vervolgens over ’t deeg ’n paar scheppen bolognesesaus uit. Bedek de saus weer met een deeglaag. Weer saus er overheen en weer ’n deeglaag en nogmaals saus en deeg. Je hebt nu 3 sauslagen en 4 deeglagen en de saus en de deeg mag nu op zijn.

Als toplaag gaat de hele groentenmix er overheen. Deze vult de schaal. Pak nu de bechamelsaus (eerst nog even lekker vloeibaar kloppen) en giet deze over het totaal heen zodat de bovenkant volledig wit ziet. Om het af te maken strooien we er nog (flink wat 🙂 ) kaas overheen. Het liefst Parmasaanse kaas maar elke kaas kan in principe. Ben je een kaas-junkie dan kun je ook elke sauslaag voordat de deeglaag er over gaat ook nog even besprenkelen met dat kaassnippers.

6 – In de oven

Zet de schaal 40 minuten in ’n voorverwarmde oven op 180 graden. Neem nu lekker even de tijd om met ’n wijntje ondertussen wat andere posts van deze blog te lezen 🙂 !

7 – SMULLEN!

Zo zag die van mij er uit:

lasagna

Gerelateerd

Categorie: Food Tags: ambachtelijk, bolognesesaus, deeg, ecologisch, eten, gezond, goedkoop, ingrediënten, italiaans, lasagna, pasta, recept, vers, zelfgemaakt

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oscar Unplugged woodworking

posts

  • Conferentietafel – 520 cm
  • Lintzaag gekocht!
  • Houtschuurtje – 2
  • Tool Carrier – Craftsman-Style
  • Pedestal
  • Acht kastlades
  • Houtschuurtje
  • Workbench – update 7
  • Bartafel – 2
  • Bartafel – 1

Abonneren

A word form John Brown

Mission Statement

Mijn carrière heeft al heel wat bochten gemaakt en ik heb daarin afslagen genomen die gebaseerd … lees meer...

Biografie Oscar Visser

BEZOEKADRES:
Opperdonkseweg 1
5973NC Lottum

nulzes: 06 8108 8053
email: info@oscar.nl

OPENINGSTIJDEN:
maandag t/m vrijdag
van 09:00 t/m 17:00 uur

alleen op afspraak

Doorzoek het archief

©2015-2019 by Oscar Visser – All rights reserved