Een lekker stukje vlees lukt je niet bij ’n supermarkt te bemachtigen. Dat weet eigenlijk iedereen wel. Vlees van de niet-zo-supermarkt komt stinkend uit de verpakking. Op je bord is het meer omdat ’t erbij hoort dan dat je nou echt iets smakelijks op je bord hebt. Dat kan iedereen wel beamen denk ik.
Afgelopen december hebben we een rundvlees-pakket gekocht rechtstreeks van de boer die een slager had laten komen. Het vlees was van biologisch gehouden dikbilkoeien, oftewel vlees-koeien. Stoofvlees, bief, rosbief, entrecote, soepvlees, gehakt, braadworst, etc. Alles opgeteld was het niet eens duurder dan als je ’t bij een slager of zelfs supermarkt had gekocht.
Na 44 jaar vlees van oude melkkoeien te hebben gegeten brak er ’n nieuwe wereld open! Wat ’n verschil! Niet normaal! Ik ben er nog flabbergasted over… Nog nooit zo’n lekker mals, lekker ruikend, vers, smaakvol vlees gegeten. Vergeet “het is toch ook gewoon rund” neeeeee het is iets totaal anders, iets wat je niet kent.
Stoofvlees
Wij kochten nooit stoofvlees. Nooit. Als we het in het schap zagen liggen dan dachten wij “dat is dat vlees wat veels telang op moet staan” en liepen dus door. Dat vlees pakket (van 20 kg) was misschien wel voor de helft gevuld met stoofvlees. Dat wisten we wel van tevoren maar we waren het supermarkt vlees zo zat dat we maar een sprong in ’t diepe gingen wagen.
Recept en bereiding
Stoofvlees is niet moeilijk, in tegendeel zelfs, het gaat bijna vanzelf. Het enige is dat je er de tijd voor moet nemen. Dus, pan op hoog vuur, flink wat boter in de pan, 2 uien grof snijden (door 4-en), en het vlees aan alle zijden even goed dichtschroeien. Bruin laten worden (niet zwart!). Zet dan het vuur laag (dat is dus al na 1 a 2 minuten). Even wat kruiden, zout en peper, en wat altijd lekker is, verse rosemarijn en tijm erbij – en wees niet te zuinig!
Wat ik dan doe is de pan verhuizen van ’t fornuis naar de houtkachel. Die staat toch aan dus onderzettertje op de kachel en de stoofpan erop en lekker (niet tè hard) laten pruttelen. Voor wel 2 uur, makkelijk! Elk kwartier effe kijken, effe draaien en genieten van de geur. Na ’n uur doe je er wat warm water bij (of ’n biertje of ’n wijntje) om ook ’n goede jus te hebben.
Het is echt te simpel en oh zo lekkerrrrrrrrrr… Ondertussen stampotje maken. Boerenkool of andijvie stampot. Mosterd erbij op tafel. Ik begin al te kwijlen als ik dit typ… Jammie!
Laat een reactie achter