recept en bereiding
INGREDIËNTEN
voor 3 personen
- 800 gr dubbelnul bloem (dit bleek ruim voor 3)
- zakje droge gist (8 gr)
- 2 blikjes tomaten in blokjes
- Parmasaanse strooikaas
- italiaanse salami en/of gesneden parmaham
- verse basilicum (plant)
- gedroogde basilicum (kruidenpotje)
- zout en peper
- olijfolie
BEREIDING
Vandaag samen met Borus en Merlijn (m’n 2 zonen) Napolitaanse pizza’s gemaakt. Super gezellig was dat. Ik heb ze eerst in de middag zelf het deeg laten kneden. Lekker met de handen in ’t natte deeg. Elk 400 gram bloem in ’n grote ruime kom, mixen met het gist en wat zout, dan ongeveer 200 ml water erbij. Zeker 10 minuten goed door kneden. Te droog, dan beetje water er bij, te nat, dan wat bloem er bij. Waarna je het als een mooie deegbal ruim ’n uur afgedekt laat rusten op ’n warm plekje. Na ’n uur weer goed kneden, lucht eruit drukken en weer tot ’n bal kneden en afgedekt in de koelkast zetten. Laat het deeg weer voor ruim ’n uur (2 uur mag ook gerust) er in staan.
Rond 18:30 zijn we met z’n allen de keuken in gegaan (muziekje er bij) en begonnen met de tomatensaus. Beetje olie in een pannetje, de twee tomatenblikjes erbij (in beweging houden op hoog vuur). Snufje zout en peper. Napolitaanse pizza’s zijn wat meer met verse ingrediënten, dus we gaan de tomatensaus niet te ver door laten koken, ook geen tomatenpuree erbij, we laten ‘m wel iets indikken dus even laten pruttelen. Eigenlijk heb je voor ’t beleg van de pizza verder niet zo veel meer nodig dan kaas, salami en basilicum. Vrij eenvoudig dus.
Verwarm de oven voor op z’n heetste stand, bij onze oven is dat 250 graden. Kan je oven tot 375 graden dan doe je dat, hoe heter hoe beter. Houdt dan wel rekening met ’n kortere over-tijd van je pizza. Eigenlijk moeten Napolitaase pizza’s in houtgestookte ovens die tot wel 800 graden kunnen worden opgestookt, dus het is niet snel te heet. In die hete houtovens gaan de pizza’s dus ook maar slechts 2 tot 3 minuutjes.
Neem eenderde van het deeg en duw die wat plat op je bebloemde tafelblad. Let op, druk niet alle lucht er uit, we gebruiken dus ook geen deegroller. Duw met de toppen van je vingers van binnen naar buiten ’t deeg plat en maak er ’n mooie cirkelvormige pannekoek van, van zeker wel 2 mm dik. Laat de buitenste ring wat dikker en luchtiger.
Leg je pizzabodem op je bakplaat (wij leggen aluminium-folie op het ovenrooster, beetje bloem erop) en dan kunnen we gaan beleggen. Uiteraard beleggen Borus en Merlijn hun pizza zelf, naar hun eigen smaak maar dat komt ongeveer op ’t zelfde neer. Begin met de tomatensaus. Ongeveer 2 jus-lepels die je wat uitsmeert over de pizza. Laat rondom ongeveer 1 a 2 cm vrij. Strooi er dan wat gedroogde basilucum over en wat zout. Snij de salami wat kleiner en doe een paar plakjes op de pizza (of de parmaham). Het is de kunst van het niet overdrijven. Breek met de hand wat mozzarella van de bol, niet te kleine stukken, en verdeel deze over de pizza. Vervolgens ruim wat Parmasaanse kaas er overheen en als toetje sprenkel je wat olijfolie er overheen (let op: niet te nat). Klaar!
Schuif je pizza de voorverwarmde oven in en laat ‘m daar ongeveer 12 minuten in bakken.
Na 12 minuten haal je ‘m eruit. Pluk zeker 10 grote bladeren van de basilicum-plant en verdel deze over de pizza, druk ze wat aan (door de hitte kunnen ze wat zwart kleuren). Wauw, ruik dat!
Eet smakelijk.
Laat een reactie achter